Téli Speciális Olimpia eskütétel

A köztársasági elnök előtt tették le a hivatalos esküt a Speciális Olimpia Téli Világjátékokon induló magyar sportolók. A Sándor-palotában tartott ünnepségen Áder János köszöntötte az Ausztriába készülő küldöttséget.

“A jelen lévő sportolók példájából sokan meríthetünk erőt és biztatást. Még el sem kezdődött a viadal, a résztvevők már most győztesnek tekinthetik magukat. Erről szól a Speciális Olimpia. Várja Önöket a játékok játéka, mutassanak mások számára is példát!”- jelentette ki az államfő köszöntőjében.”

Az államfő az „Eddie, a sas” című film főhősének példáját emelte ki, aki sok gonddal-bajjal küzdött életében, mégis volt egy álma, hogy részt vegyen egy olimpián és minden nehézség ellenére ez sikerült is neki. A speciális olimpikonoknak emellett mindent jót, bátorságot, kitartást és szerencsét is kívánt.

Áder János arról is beszélt, hogy a közelmúltban látott egy interjút a világjátékokra utazó küldöttség egyik tagjával, az alpesi síző Csernai Tiborral, aki azt mondta, hogy a jó szerepléshez bátorság, kitartás, szerencse és az kell, hogy bízzunk magunkban.

“Ennél kifejezőbbet én sem tudok kívánni önöknek. Talán még annyit, hogy adjanak erőt azok az eredmények, amelyeket társaik elértek a korábbi világjátékokon” – mondta az államfő.

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) elnöke, a delegációt vezető Lengyel Lajos is méltatta a sportolókat.

„Akarat, hit, küzdelem és bizonyítási vágy hajtja a speciális olimpikonokat. Ez jellemezte őket a felkészülési folyamat során, az edzőtáborokban és a válogatóversenyeken is. A legutóbbi világjátékok szép emlékei önmagukért beszélnek, és bizton állíthatom, hogy az ausztriai versenyek után is méltán lehetünk büszkék sportolóinkra. “Fantasztikus élmény mindenki számára a köztársasági elnök palotájában, a Sándor-palotában lenni. Innen indultunk négy évvel ezelőtt is a nagy versenyre, és köszönöm, hogy ez a lehetőség most is megadatott a számunkra” – mondta. „

A fogadalomtétel szövegét Hunyady Emese olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó segítségével – a műkorcsolyázó Kőrösi-Fehér Nándor és a gyorskorcsolyázó Bohn Zsombor mondta elő.

Az eskü szövege a következőképpen hangzott:

„Én, ….. a Magyar Speciális Olimpia Szövetség csapatának tagja fogadom, hogy becsületesen, töretlen akarattal, legjobb tudásom szerint készülök az ausztriai Speciális Olimpia Téli Világjátékokra. Fogadom, hogy a versenyek alatt szívemet a hazám iránti tisztelet és szeretet hatja át. Példamutatóan, a Fair Play szellemében versenyzek majd. Engedd, hogy győzzek, de ha nem győzhetek, hadd küzdjek bátran!”

A Magyar Speciális Olimpia Szövetséget 33 sportoló képviseli az értelmi fogyatékossággal élők világjátékain, öt sportágban: hófutásban, alpesi síben, gyorskorcsolyában, műkorcsolyában és padlóhokiban. Az indulókat 18 edző és segítő kíséri el a versenyre.

A 2017-es téli speciális olimpián 107 ország 2700 sportolója méri össze tudását. A családtagok, hozzátartozók mellett várhatóan 800 sajtómunkás és 3000 önkéntes lesz jelen a Grazban, Schladmingban és Ramsauban sorra kerülő világeseményen.

A március 18. és 24. közötti ausztriai eseményre készülő csapat eskütételénél jelen volt Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Johannes Leibetseder, Ausztria Budapesti Nagykövetségének követ-tanácsosa és Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatója is.

A sportolókat Szirmai Endre: A bátorság kevés című versével Simon Violetta, a budapesti Csalogány Speciális Intézmény tanulója köszöntötte, majd a Szent Miklós Általános Iskola és EGYMI tanulóinak, Horváth Klaudia Bettinának és Kökény Krisztofernek előadásában mezőföldi néptánc következett a versenyzők tiszteletére.

A legutóbbi téli játékokon, 2013-ban, Dél-Koreában a magyar csapat összesen 11 arany, 4 ezüst és 6 bronzérmet szerzett.

Az ausztriai SO Téli Világjátékokról hazaérkező csapat ünnepélyes fogadása március 25-én, szombaton, 13 órakor lesz Budapesten, a Magyar Sport Házában.

Fotók: Werni Gábor és Kovács András

Forrás: MSOSZ

thumb-4 thumb unnamed thumb-3 thumb-2 17022239_1402053269847284_6867637246620534881_n