ÉLELMISZER-, VEGYI ÁRU ELADÓ

elalmiszer

OKJ száma: 31 341 05

Képzési idő: 2 év

A szakmai képzés megkezdésének feltétele: SZVK alapján

A szakma rövid bemutatása: A képzés során a tanulók megismerik az élelmiszer- és vegyiáruk legfontosabb csoportjait. Képesek lesznek előkészíteni a raktárt áruátvételre, átvenni az árut, gondoskodni megóvásáról, és előkészíteni az árut értékesítésre a minőségbiztosítás előírásait figyelembe véve. Megtanulják az áruk értékesítését, betartva a fogyasztóvédelmi szabályokat. Megismerkednek az értékesítés során használt gépekkel, eszközökkel.

Elsajátítják az eladási technikákat, az eladóval szemben támasztott követelményeket. A szakmai gyakorlati munka során törekszünk a fogyasztó-centrikus szemlélet elmélyítésére, a mindennapi kereskedelmi feladatok megoldására. Tanulóink a szakmai képzés első évfolyamában élő kereskedelmi egység tanműhelyében töltik a gyakorlatot, képzett szakoktató irányításával. A második évben mindenki külső gyakorlati egységben töltött munkával sajátítja el a szakma alapjait. A képzés végén államilag elismert, OKJ szerinti szakmai vizsgát tehetnek.

A részszakképesítéssel betölthető munkakör(ök)
Élelmiszer- és vegyiáru-eladó
Zöldség-, gyümölcs eladó
ABC-eladó
Áruházi eladó
Élelmiszerbolti eladó
Árupénztáros